Welkom bij de Bloem-blog


De Bloem-Blog is juni 2007 opgezet door Bibliotheek Wageningen UR. Het is een vervolg op de samenwerking met docenten Bloem in het Groen Onderwijs in de Redactiecommissie Bloem 2006/2007. De blog biedt informatie uit de database ARTIK+, maar Bibliotheek Wageningen UR wil met name ook de Bloemdocenten zelf uitnodigen om mee te bloggen op de Bloem-Blog. Reacties zijn welkom!

maandag 19 april 2010

Toetsing op Erwinia in hyacint (pilot)


De NAK toetst op Dickeya in pootaardappelen met behulp van een gevalideerde DNA-toets (BioPlex). Om te onderzoeken of deze toets ook toepasbaar is op agressief snot in hyacint zijn, in samenwerking met PPO, BKD, CNB en HOBAHO steekproeven uit 43 partijen hyacinten op verschillende wijzen getoetst en onderzocht op de bacterie Dickeya. De resultaten van de DNA-toets van de NAK kwamen voor 95 tot 100% overeen met de achtergrondgegevens van de verschillende partijen hyacinten (vrij van Dickeya, verdacht of ziek). Vanwege deze goede resultaten met de DNA-toets wordt door de NAK in 2010 een toets op Dickeya aangeboden aan de hyacintenbranche om werkbollen en leverbaar op agressief snot te onderzoeken. De benodigde tijd voor uitvoering van de laboratoriumtoetsing vanaf het moment van aanlevering tot toetsuitslag is 7 dagen. De kosten bedragen 360 € per 200 hyacintenbollen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joop van Doorn, onderzoeker van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Het onderzoek is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Aanvullende informatie is via www.tuinbouw.nl te vinden onder PT nr.13771. Kijk voor meer informatie en foto's over Erwinia in hyacint in de beeldenbank.

Geen opmerkingen: