Welkom bij de Bloem-blog


De Bloem-Blog is juni 2007 opgezet door Bibliotheek Wageningen UR. Het is een vervolg op de samenwerking met docenten Bloem in het Groen Onderwijs in de Redactiecommissie Bloem 2006/2007. De blog biedt informatie uit de database ARTIK+, maar Bibliotheek Wageningen UR wil met name ook de Bloemdocenten zelf uitnodigen om mee te bloggen op de Bloem-Blog. Reacties zijn welkom!

dinsdag 20 april 2010

Teeltsturing in leliebroei d.m.v. LED-belichting



Het is in dit project goed mogelijk gebleken om lelies de eerste 6 weken van de groei (tot knoppen zichtbaar worden) onder 50 µmol rode of blauwe LED voor te trekken. De takkwaliteit is dan min of meer vergelijkbaar met de takkwaliteit in de kascontrole. Onder een combinatie van rode + blauwe LED is de kwaliteit, afhankelijk van de cultivar, iets minder wat tot uiting kwam in langere slappere takken, knopval in Brindisi en bladverbranding in Helvetia. De minimaal benodigde intensiteit rode + blauwe LED verschilt per cultivar en periode van opplant. Door de lelies de eerste weken van de groei, tot het moment dat de knoppen zichtbaar worden in de cel onder LED voor te trekken is het mogelijk om het aantal kasdagen te verlagen. Hoewel de huidige LED’s op dit moment weinig efficiënt zijn, is voortrek in meerlagen in een bewaarcel onder LED economisch haalbaar. De productie gaat fors omhoog tegen lagere productiekosten per steel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Wildschut, onderzoeker van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Het onderzoek is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Aanvullende informatie is via www.tuinbouw.nl te vinden onder PT nr. 13557. In het vakblad van De Bloemisterij zal binnenkort een vakbladartikel over dit onderwerp verschijnen.

Geen opmerkingen: