Welkom bij de Bloem-blog


De Bloem-Blog is juni 2007 opgezet door Bibliotheek Wageningen UR. Het is een vervolg op de samenwerking met docenten Bloem in het Groen Onderwijs in de Redactiecommissie Bloem 2006/2007. De blog biedt informatie uit de database ARTIK+, maar Bibliotheek Wageningen UR wil met name ook de Bloemdocenten zelf uitnodigen om mee te bloggen op de Bloem-Blog. Reacties zijn welkom!

donderdag 1 april 2010

Zoeken van alternatieven voor Gramoxone en Actor in de bloembollenteelt


Twee jaar nadat het middel paraquat-dichloride (Gramoxone, Actor) werd verboden, is duidelijk geworden dat Roundup en Basta goede alternatieven kunnen zijn voor de bestrijding van onkruidplanten vóór opkomst van bloembolgewassen of op leeg land. Hiermee kan het groeiseizoen in het voorjaar onkruidvrij begonnen worden, en kunnen bodemherbiciden beter hun werk doen. Gedurende twee jaar zijn proeven uitgevoerd in tulp, lelie en gladiool om de kans op schade na te gaan en op leeg land met onkruidplanten om de effectiviteit van de herbiciden vast te stellen. Roundup en Basta gaven in de proeven een vergelijkbare doding van onkruiden als Gramoxone en beide middelen konden in tulp, lelie en gladiool veilig worden toegepast als ze vóór opkomst werden gespoten. Alleen de werking van deze middelen was aanzienlijk trager dan die van Gramoxone. De meerwaarde van de nog niet toegelaten alternatieve herbiciden, die zijn onderzocht, kon nog moeilijk worden aangetoond. Dit kwam omdat het sortiment onkruiden niet aansloot bij het spectrum aan onkruiden dat deze alternatieven zouden kunnen bestrijden In de toekomst zou bij uitselectie van deze onkruiden (zoals o.a. kleine brandnetel) een beroep gedaan kunnen worden op deze alternatieve herbiciden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annette Bulle, onderzoeker van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw. Aanvullende informatie is via www.tuinbouw.nl te vinden onder PT nr. 13060. In het beschikbare vakbladartikel kunt u meer lezen.

Geen opmerkingen: