Welkom bij de Bloem-blog


De Bloem-Blog is juni 2007 opgezet door Bibliotheek Wageningen UR. Het is een vervolg op de samenwerking met docenten Bloem in het Groen Onderwijs in de Redactiecommissie Bloem 2006/2007. De blog biedt informatie uit de database ARTIK+, maar Bibliotheek Wageningen UR wil met name ook de Bloemdocenten zelf uitnodigen om mee te bloggen op de Bloem-Blog. Reacties zijn welkom!

dinsdag 13 april 2010

Herbicideschade in beeld


De Beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden is uitgebreid met een nieuwe categorie: schadebeelden van herbiciden. Herbiciden zijn gewasbeschermingsmiddelen bestemd voor de bestrijding van ongewenste planten, zoals onkruiden of opslag.

Ondeskundig gebruik van herbiciden kan aanzienlijke schade toebrengen aan het hoofdgewas. De schadebeelden kunnen variëren van dwerggroei tot misvorming, verkleuring en woekering. Dit zijn symptomen die soms sterk lijken op ziektebeelden veroorzaakt door ziekteverwekkers of een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Een verkeerde interpretatie van de symptomen kan leiden tot het treffen van maatregelen die het werkelijke probleem niet oplossen.

De beeldenbank is gratis toegankelijk voor iedereen, klik hier om naar de beeldenbank te gaan. Onder het kopje Herbicidenschade vindt u beschrijvingen van 62 schadebeelden veroorzaakt door herbiciden. U kunt zoeken op schadebeeld, de herbicidennaam (merk en werkzame stof) en op de werkingsmechanismen.

De beeldenbank biedt verder foto's van méér dan 800 ziekten, plagen en onkruiden met de Nederlandse en Latijnse naam en de gewassen waarin de aantasting voorkomt. Daarnaast is er een duidelijke omschrijving van de symptomen, de levenswijze en de bestrijdingsmaatregelen die beschikbaar zijn.

De beeldenbank is tot stand gekomen vanuit diverse onderwijsprojecten (Wellantcollege en AOC Oost) in samenwerking met het praktijkonderzoek (PPO, Wageningen UR). Groen Kennisnet heeft er voor gezorgd dat de beeldenbank gratis beschikbaar is voor een breed publiek. Met behulp van WURKS subsidie van het Ministerie van LNV wordt de beeldenbank komend jaar verder uitgebreid met quarantaine organismen, natuurlijke vijanden, en gebreksziekten in de boomkwekerij.

Contact informatie: WUR PPO, Gera van Os

Geen opmerkingen: