Welkom bij de Bloem-blog


De Bloem-Blog is juni 2007 opgezet door Bibliotheek Wageningen UR. Het is een vervolg op de samenwerking met docenten Bloem in het Groen Onderwijs in de Redactiecommissie Bloem 2006/2007. De blog biedt informatie uit de database ARTIK+, maar Bibliotheek Wageningen UR wil met name ook de Bloemdocenten zelf uitnodigen om mee te bloggen op de Bloem-Blog. Reacties zijn welkom!

maandag 1 maart 2010

Zoektocht stengelaaltjes op bedrijven


In dit onderzoek zijn vier getroffen bedrijven onderzocht op verschillende punten waar mogelijk stengelaaltjes zich kunnen handhaven en als haard van hernieuwde infectie kan optreden. Het doel is, om te onderzoeken of er door vaste bemonstering en analyse van deze punten meer zekerheid over het al dan niet aanwezig zijn van stengelaaltjes kan worden verkregen. Deze punten zijn: grondmonsters, uitschot, plantgoed, stofmonsters en spoelwatermonsters. Uit de genomen grondmonsters bleek dat er in drie gevallen stengelaaltjes werden gevonden zonder dat in het laatste geteelde gewas op het veld, en ook niet in de geoogste bollen, een aantasting is gevonden. In de stof-en watermonsters, en in het bolmateriaal werden geen stengelaaltjes aangetoond doordat de toetsmethode onvoldoende ontwikkeld was. Vervolgonderzoek om meer bedrijven te onderzoeken op stengelaaltjes is zeer wenselijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joop van Doorn, onderzoeker van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw, het volledige rapport is voor PT leden in te zien via uw account op de website van Productschap Tuinbouw (PT 13644-04). In het beschikbare vakbladartikel kunt u meer lezen. Foto's en een omschrijving van stengelaaltjes in bloembollen is te vinden in de beeldenbank.

Geen opmerkingen: